Bij het verbouwen van een woning of het nieuwbouwen van een woning komt er altijd ook een stukje isolatie om de hoek kijken. Logisch, want het isoleren van je huis loont altijd de moeite. Je huis wordt er warmer, droger en zuiniger op. Dat is in de winter met name fijn, want dan houdt je woning de warmte dankzij de isolatie beter binnen en dat is goed voor de hoogte van je gasrekening (en die gasrekeningen van tegenwoordig zijn al niet mals!). Maar ook in de zomer kun je profiteren van een geïsoleerde woning. Een woning die geïsoleerd is houdt namelijk ook beter de hitte buiten de deur. Als de mussen dood van het dak vallen zit jij nog steeds lekker koel in je heerlijk geïsoleerde woning. Het laatste voordeel is dat vocht en schimmel nauwelijks een kans krijgt als je je huis goed isoleert. En dat is zeker bij oude woningen een groot pluspunt! Heb je besloten om je huis te isoleren? Kies dan voor het gebruik van pir platen. Dit is niet de goedkoopste optie om je huis mee te isoleren, maar er zijn een heleboel voordelen ten opzichte van andere isolatiematerialen.

Waarom kiezen voor pir platen?

Als je een bestaande woning wilt gaan isoleren dan is het goed om na te denken over of het mogelijk is om pir platen te gebruiken om je wanden (en mogelijk ook plafonds en vloeren) mee te isoleren. Woon je al in je huis, en wil je geen muren open breken? Dan is het onmogelijk om pir isolatie toe te passen in je huis en kun je beter voor een andere vorm van isolatie kiezen, zoals bijvoorbeeld spouwmuurisolatie. Heb je net een oudere woning gekocht en ga je deze van top tot teen strippen? Dan zijn pir platen wél een goed idee. De voordelen van pir isolatie zijn dat deze gemakkelijk op maat te snijden zijn, een enorm goede isolatiewaarde hebben, het een dun isolatiemateriaal is waardoor het niet veel ruimte in beslag neemt. Ook is het een licht materiaal, waardoor je het gemakkelijk versleept van de ene naar de andere ruimte. Je plaatst het tussen de houten balken waarmee je je wanden maakt, schroeft er gipsplaten tegenaan en de stucadoor kan los! Vind je pir platen toch nog iets te duur? Dan kun je wellicht beter kiezen voor isoleren met steenwol.

Waarom zou je voor steenwol kiezen?

Als pir platen een té grote investering voor je zijn (verbouwen is nou eenmaal erg duur), dan kun je ook kiezen voor het goedkopere steenwol van bijvoorbeeld Rockwool. Ook steenwol heeft goede isolatiewaardes, en daar gaat het uiteindelijk natuurlijk om. Een voordeel van steenwol is dat het brandwerend is, een natuurlijk materiaal dat ook nog eens enorm duurzaam is omdat je het tot in het einde der tijden kunt recyclen. Het grote nadeel van steenwol zit hem dan ook niet in het gebruik van het product, maar in het plaatsen. Bij het op maat snijden kunnen er schadelijke vezels vrijkomen. Deze vezels zijn schadelijk voor de luchtwegen en kunnen een enorme irritatie op de huis veroorzaken. En dat gebeurt bij pir platen dan weer niet.