Hout in de keuken geeft een warme en knusse uitstraling en wordt daarom snel geassocieerd met een keuken met een landelijke uitstraling. Maar wist je dat hout ook heel mooi is toe te passen in bijvoorbeeld een design keuken? Hout is hip, er zijn veel keus tussen verschillende soorten hout elk met hun eigenschappen en uitstraling. Een houten keuken is dus heel goed toe te passen in vrijwel elke keukenstijl. Wij vertellen hoe je hout kan toepassen in iedere keukenstijl. 

Houten keuken onderhouden

Hout geeft je keuken een warme en knusse uitstraling en is toe te passen in elke keukenopstelling. Als je kiest voor houten in jouw keuken, komt er wel wat onderhoud bij kijken. Hout ‘leeft’ en heeft zo nu en dan een beetje onderhoud nodig, maar je krijgt er ook veel sfeer voor terug! Ook moet je oppassen voor vlekken, deze zijn lastiger te verwijderen. De belangrijkste vuistregels voor hout in de keuken:

– Ruim vuil zo snel mogelijk op, zodat het geen kans krijgt om dieper in de nerf te komen. 

– Gebruik geen schuursponsjes op houten oppervlakken.

– Wrijf alle oppervlakken droog na een schoonmaakbeurt, zodat het hout niet gaat uitzetten of rotten.

Soorten houten keukens

Als je kiest voor een compleet houten keuken kan je kiezen uit massief hout, houtfineer of houtlook. Alle drie de opties hebben hun voor- en nadelen. Waar je ook voor kiest, ze hebben alle drie de mooie warme uitstraling wat je bij een keuken met hout kan verwachten. 

  • Massief houten keuken

Bij een massief houten keuken zijn de panelen volledig van hout. Dit geeft een luxe, robuuste en natuurlijke uitstraling van de keuken. Hout is duurzaam en blijft lang mooi en sterk. BIJ keuken van massief hout heb de keuze uit vele verschillende houtsoorten met ieder hun eigen uitstraling. 

  • Fineer houten keuken

Bij fineerhout wordt er slechts een dun laagje hout gebruikt die tot enkele millimeters dik is. Deze houten fineerlaag wordt vervolgens op een ondergrond verlijmd en zo verwerkt tot meubelpanelen. Aangezien de buitenste laag van echt hout is, is een keuken van fineerhout bijna niet van een massief houten keuken te onderscheiden. Zo creëer je een mooie duurzame betaalbare keuken, met de luxe en warme uitstraling van echt hout dat toepasbaar is in elke keukenstijl. Nog voordeel voor het milieu: er hoeven veel minder bomen voor je houten keuken gekapt te worden!

  • Houtlook keuken

Een houtlook keuken is een stijlvol alternatief voor massief hout. Houtlook biedt dezelfde uitstraling als echt hout, maar is een stuk vriendelijker in het onderhoud. Een houtlook keuken reageert minder snel op vocht of warmte omdat het geen natuurlijk materiaal is. Een keuken met houtlook is hierdoor gemakkelijk in onderhoud en daarbij kras-, hitte- en vochtbestendig. Tot slot zijn houtlook keukens ook voordeliger dan een keukens van massief hout of fineerhout. Zo krijg je toch die knusse sfeer van een houten keuken, maar geniet je tegelijkertijd van alle voordelen van een passend alternatief. 

Hoe ziet jouw ideale houten keuken eruit?

Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden om hout toe te passen in jouw keuken. Breng een bezoekje aan een Kitchen4all bij jou in de buurt en laat je inspireren door de diverse keukenopstellingen en verschillende opties voor houten keukens. Benieuwd hoe jouw favoriete houten keuken eruit ziet in jouw ruimte? Of wil je graag een aanpassing? Een keukenspecialist maakt gratis een 3D-ontwerp op maat. Zo heb je altijd een goed beeld van wat je kunt verwachten! Bekijk onze complete keukens op de website.