Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: de schoorsteen is echt niet meer van deze tijd. Een schoorsteen is duur, onhandig, en bovendien overbodig. Houden we dan niet van sfeer en karakter? Natuurlijk wel, maar dat kan ook prima zonder een toren op je huis om de rook af te voeren. We leggen graag uit wat we bedoelen:

De sfeer van een haard

Dat we denken dat de schoorsteen verleden tijd is, wil niet zeggen dat we niet van een warm vuurtje houden in de woonkamer. Niks is zo gezellig als een fijne avond op de bank met een mooie haard die brand. Vuur geeft licht, warmte en bovenal geborgenheid. Daar waren onze verre voorouders eeuwen terug al achter. We zijn de laatste die zeggen dat dat onzin is. Hiervoor is echter geen grote schoorsteen meer voor nodig.

De nadelen van een schoorsteen

Allereerst is het aanleggen van een schoorsteen een duur geintje. Een rookkanaal moet natuurlijk honderd procent veilig zijn en daarom aan allerlei strenge eisen voldoen. Het aanleggen hiervan loopt al snel in de duizenden euro’s. Daarnaast is een schoorsteen allesbehalve flexibel. Trends veranderen en je interieur dus ook. Om de zoveel jaar verplaats je je bankstel en koop je een nieuwe kast. Een schoorsteen staat helaas vast in de ruimte en beperkt je dus enorm in het inrichten. Tot slot het laatste (en misschien wel belangrijkste) nadeel: fijnstof. Hout is eigenlijk helemaal niet zo’n goede brandstof. Het verbrand namelijk maar deels als je het aansteekt waardoor er ontzettend veel zwarte rook vrijkomt. Deze rook zorgt er niet alleen voor dat je haar de volgende morgen stinkt, het zit ook vol met fijnstof en is ontzettend ongezond. Het is niet voor niets dat steeds meer steden daarom af willen van rook afkomstig uit haarden. Een mooie bakstenen haard ziet er misschien karakteristiek en sfeervol uit, maar is niet meer van deze tijd.

Het alternatief? Een afvoerloze haard

Natuurlijk zouden we al het bovenstaande niet zo stellig omschrijven als we geen alternatief voor jullie hadden! Er zijn tegenwoordig talloze haarden op de markt die geen gebruik maken van een rookkanaal. Kijk bijvoorbeeld eens bij Haardcenter en verdwaal tussen de elektrische haarden, bio-ethanol haarden en nog veel meer. Een elektrische haard werkt eigenlijk hetzelfde als een straalkacheltje: je steekt hem in het stopcontact en gaat branden. Dankzij moderne technieken zijn er elektrische haarden op de markt met vuurbeelden die niet van echt te onderscheiden zijn. Wil je geen afvoer, maar wel echt vuur? Kies dan voor een bio-ethanol haard. Bio-ethanol steek je aan met een aansteker, net zoals het hout in een traditionele open haard. Het voordeel is echter dat er geen rookontwikkeling ontstaat. Dankzij de volledige verbranding krijg je geen fijnstof en heb je dus ook geen schoorsteen nodig. Het beste van beide werelden dus!

Wees vrij in de indeling van jouw interieur

Als je op ons blog aan het struinen bent is de kans groot dat je bezig bent met verbouwen. We hopen dat dit artikel je heeft geïnspireerd om het inbouwen van een haard serieus te overwegen. Je hoeft je dus niet te laten afschrikken door de hoge kosten en complexiteit van het aanleggen van een schoorsteen. Het inbouwen van een afvoerloze haard kan eigenlijk in het hele huis. Laat je uiteraard wel adviseren door professionals in verband met de veiligheid. Ook een elektrische of bio-ethanol haard kan namelijk behoorlijk heet worden. Mogelijkheden zat in ieder geval!