Heb je pas een nieuwe woning gekocht of ben je bezig om je huidige woning te renoveren? Dan zal je wellicht aan alles gedacht hebben. Maar heb je ook wel eens over de uitstraling van jouw trap nagedacht? Misschien niet. Voor veel mensen is dit nog steeds enkel een handig hulpmiddel om je te verplaatsen naar de volgende etage, maar staan ze verder niet stil bij de decoratieve functie van de trap. Wist je dat de trap namelijk tot één van de belangrijkste sfeervolle elementen in huis behoort?

De trap wordt door de jaren heen ontzettend vaak gebruikt. Kindervoeten die de trap op en af denderen. Jijzelf die regelmatig iets vergeet en daardoor meerdere keren per dag de trap beklimt. Geen wonder dat de trap na enkele jaren tekenen van slijtage gaat vertonen. Daarom kan het geen kwaad om deze eens in de zoveel tijd eens een flinke opknapbeurt te geven. Bovendien speelt de trap een ontzettend belangrijke rol in de uitstraling van je woning. In de meeste huizen speelt de trap een centrale rol in de hal. En zoals we allemaal weten is de eerste indruk goud waard. Daarom draagt deze ook voor een groot deel bij aan de uitstraling van de gehele woning. Benut dan ook deze kans optimaal en zorg voor een prachtige vormgeving. Je huis zal je er dankbaar voor zijn! Benieuwd hoe je jouw trap de make-over kan geven die het verdiend? Wij zetten enkele tips op een rijtje.

Verwijder tapijt 

Veel oudere trappen zijn uitgerust met een tapijtlaag. Hoewel dit er misschien heerlijk knus uitziet, heeft het wel enkele nadelen. Zo raakt het tapijt sneller vervuild en lukt het doorgaans niet om het tapijt goed schoon te houden. Zeker voor mensen met allergieën kan dit een enorme impact op de gezondheid hebben. Gelukkig zijn er nog genoeg andere manieren voor de afwerking van de trap. In de meeste moderne woningen zien we tegenwoordig dat de trap geschilderd wordt. Voordat je met Sigma s2u Nova Traplak Soft Satin aan de slag kunt gaan, is het echter wel eerst belangrijk om het tapijt te verwijderen. Maar hoe pak je dat aan?

Als het tapijt al heel lang op de trap bevestigd is, zal je waarschijnlijk met zeer sterke lijmresten te maken hebben. Hierdoor kan het verwijderen van het tapijt best wel wat tijd in beslag nemen. Maar geloof ons, het eindresultaat zal het uiteindelijk allemaal meer dan waard zijn. Begin met het doordrenken van de traptreden. Gebruik hiervoor heet water en zeep. Zorg ervoor dat alle traptreden doordrenkt zijn met water en herhaal deze procedure enkele keren. Na ongeveer een halve dag kun je gaan kijken of het tapijt al wat loslaat. In de meeste gevallen kun je het tapijt nu eenvoudig, inclusief de meeste lijmresten, verwijderen. De resten die overblijven, verwijder je eenvoudig met een plamuurmes. Ook cola kan helpen om stevige lijmresten te verwijderen.

Trap ontvetten en schilderen

Nu is het eindelijk tijd om de handen uit de mouwen te steken en met de echte schilderklus aan de slag te gaan. Begin altijd met het voorbereiden van de trap. Dit doe je door hem geheel te ontvetten en eventueel laatste lijmresten te verwijderen. Pas als de gehele trap gereinigd is, kun je het verfblik opentrekken en aan de slag gaan.

Let op: kies altijd voor een verfsoort die speciaal voor de trap ontwikkeld is. Deze verfsoorten zijn doorgaans kras- en slijtvast, waardoor je langer van een optimaal resultaat op de trap geniet!