Steeds meer huizen gaan “van het gas”. Dit gaat natuurlijk vooral om nieuwbouwwoningen, maar ook veel eigenaren van bestaande woningen kiezen ervoor om de woning om te bouwen tot een gasloze woning. Hiervoor worden vaak zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp geplaatst. Deze warmtepomp neemt nogal wat ruimte in en zeker in bestaande woningen kan het zomaar zijn dat er in huis geen ruimte is om dit apparaat te plaatsen. Daarom kiezen veel bouwers en woningeigenaren ervoor om de pomp buiten te plaatsen.

Er zijn verschillende soorten warmtepompen

Zo heb je een bodem- of grondwarmtepomp maar ook een lucht-water-warmtepomp en een lucht-lucht-warmtepomp. Die laatste 2 versies kunnen nog wel eens voor wat geluidsoverlast zorgen. Iets wat je te allen tijde moet zien te voorkomen. Om te voorkomen dat je buren hinder ondervinden van het geluid van de warmtepomp moet je ervoor zorgen dat deze minimaal voldoet aan de eisen die gesteld worden in het bouwbesluit. Maar hoe kom je er nu achter of de warmtepomp die jij wilt gaan plaatsen voldoet aan die eisen? Daarvoor kun je een buitengeluid warmtepomp en airco berekening (WPAC-berekening) laten maken.

Hoe werkt een WPAC-berekening?

Als je kijkt naar de letter van de wet dan kun je deze berekening pas doen als de warmtepomp is geplaatst. Maar daar zijn grote nadelen aan verbonden. Je kunt het dan zomaar treffen dat je de warmtepomp moet verplaatsen nadat je deze geplaatst en geïnstalleerd hebt. Vandaar dat je nu ook online gebruik kunt maken van een speciale rekentool. Deze online WPAC-berekening vraag je online aan en dan weet je, nog voor je de pomp gaat plaatsen, of je deze op de juiste plek hebt gepland.

Voorkom burenruzie

Geluidsoverlast is een van de meest irritante vormen van overlast voor buren. Het kan ervoor zorgen dat er flinke ruzies op de buurt ontstaan. Over de meeste zaken kun je afspraken maken als “niet na 21.00 oefenen op het drumstel” of “de hanen in het donker in het binnenhok laten om te voorkomen dat ze ‘s ochtends veel te vroeg gaan kraaien”. Gaat het echter over een continu geluid dat je niet echt kunt duiden, dan kunnen je buren daar echt horendol van worden. Door de WPAC-berekening te laten uitvoeren zorg je ervoor dat jouw warmtepomp nooit het onderwerp van een geschil met de buren wordt. Dat zorgt voor een fijne en veilige leefomgeving!