Betonrot, je zit er niet op te wachten, maar het kan natuurlijk altijd voorkomen. Betonrot is namelijk een veel voorkomend probleem dat kan leiden tot ernstige schade aan gebouwen en constructies. Het is daarom ontzettend belangrijk om betonrot snel en vooral ook effectief te herstellen om verdere schade te voorkomen. Doe je dit niet, dan kan het zijn dat deze schade zelfs kan leiden tot onherstelbare schade, met alle gevolgen van dien. Zo kan een woning, bedrijfspand of een constructie zoals een brug zelfs als onveilig worden verklaard, waardoor je in het geval van een huis of pand geen toegang meer hebt. Als het gaat om een brug of andere constructie, dan zal deze ook worden afgesloten. Om ervoor te zorgen dat je betonrot op tijd weet te herkennen, gaan we het niet alleen hebben over manieren om het te kunnen herstellen, maar geven we je ook tips hoe je het kunt voorkomen.

Hoe kun je betonrot voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt dus ook voor betonrot. Betonrot is een soort chemische reactie, waarbij er stukken beton afbreken. Dit gebeurt doordat er koolstofdioxide of chloriden in het beton binnen kunnen dringen. Overigens goed om te vermelden, we hebben het hier over gewapend beton. Hierdoor gaat de wapening van het beton roesten, waardoor er stukken af kunnen breken. Dit kun je voorkomen door bijvoorbeeld te zorgen voor voldoende dekking rondom de wapening, zodat alles goed is afgedicht. De tweede manier is door absoluut geen verhardingsversneller te gebruiken. De chloriden in deze verharding, kunnen namelijk de wapening van het beton aantasten.

Mechanische reparatie

Nu je weet wat betonrot is en hoe je het kunt voorkomen, is het tijd om te bespreken hoe je het kunt herstellen. Want hoe goed je ook je best doet, het kan natuurlijk altijd voorkomen dat je ermee te maken krijgt. De meest gebruikte manier, is eigenlijk door het beschadigde beton te verwijderen en door nieuw beton te vervangen. Als het gaat om serieuze schade aan het beton, dan is het verstandig om de betonreparatie te laten uitvoeren door een ervaren bedrijf. Los van het feit dat het belangrijk is dat dit optisch netjes wordt gedaan, is het ook van belang dat de constructie in tact blijft en de veiligheid kan worden gewaarborgd. Mocht de schade dusdanig zijn, dan kan het zelfs zijn dat er een onafhankelijke partij aan te pas moet komen, die de herstelwerkzaamheden moet controleren.

Chemische reparatie

De tweede manier om betonrot te repareren, is door middel van een chemische reparatie. Dit klinkt allemaal ontzettend ingewikkeld, maar valt in de praktijk reuze mee. Bij deze manier van betonreparatie, worden er verschillende chemicaliën gebruikt om het beton te herstellen. Die wordt vaak gedaan met kunsthars of epoxy voor het beste resultaat. Deze vorm van reparatie van het beton wordt vooral gedaan bij de wat grotere schades, waarbij het verwijderen en aanbrengen van nieuw beton niet meer genoeg is. Twijfel je of je te maken hebt met betonrot, dan is het verstandig eerst iemand te laten kijken, voordat je direct aan de slag gaat.