Ben je op zoek naar nieuwe erfverharding? Dan zijn er ongelooflijk veel verschillende opties. De meest bekende vormen van erfverharding zijn beton of asfalt. Erg duurzaam zijn deze niet. Dit terwijl duurzaam leven steeds belangrijker wordt. Wel is het belangrijk dat de erfverharding van goede kwaliteit is. Het erf wordt immers intensief gebruikt en je wil er zeker van zijn dat deze de belasting kan weerstaan. Gelukkig is er veel mogelijk. Ook wanneer duurzaamheid een belangrijke rol speelt. In dit artikel gaan we verder in op duurzame alternatieven en zetten we de voor- en nadelen op een rijtje.

Halfverharding

Er zijn nog maar weinig bekend met de mogelijkheid om voor halfverharding te kiezen. Want wat houdt dit precies in? Bij halfverharding kun je bijvoorbeeld denken aan het gebruik van Grausstabiel. Dit is een natuurlijk alternatief voor een klassieke vorm van bestrating. Het geeft jouw erf een natuurlijke uitstraling, zonder dat onkruid de overhand kan krijgen. Daarnaast is het geheel erosiebestendig, makkelijk in onderhoud en eenvoudig aan te brengen en te bewerken.

Nog een groot voordeel is dat Graustabiel met behulp van elektrisch emissieloos materieel geplaatst kan worden. Hierdoor zal ook het aanbrengen van het materiaal weinig invloed hebben op het milieu. Eenmaal gelegd, geniet je van een fijne en sterke ondergrond. De grond is volledig herbruikbaar en daarmee ook zeer milieuvriendelijk. Een goede optie voor iedereen die zelfs met het kiezen van de juiste ondergrond het milieu willen steunen.

Graustabiel kan op verschillende plekken worden gebruikt. De meest voorkomende opties zijn het gebruik als erfverharding, voor speeltuinen, kinderboerderijen, parkeerplaatsen en fiets- en wandelplaatsen. Wist je dat deze halfverharding ook uitstekend geschikt is voor mensen die rolstoelafhankelijk zijn? Ondanks de natuurlijke uitstraling, kan hier ook met een rolstoel namelijk zeer gemakkelijk overheen worden gereden.

De natuur de gang laten

We zijn het in Nederland gewend om de natuur naar onze hand te zetten. Dat gevoel heerst sterk in onze moderne samenleving. Uiteindelijk moeten we toegeven dat dit ook veel problemen heeft veroorzaakt. Denk alleen maar aan het steeds groter wordende milieuprobleem. Daarom is er ook zeker wat voor te zeggen om de natuur gewoon eens zijn gang te laten gaan. Zeker als dat op het erf mogelijk is. Dit geeft de meest natuurlijke uitstraling die er is. Houd er wel rekening mee dat het wellicht meer onderhoud vraagt. Je zal het erf immers goed bij moeten houden om te voorkomen dat de natuur echt de overhand krijgt.

Grind

Grind is een zeer populaire vorm van verharding. Ook omdat het heel goed voor de portemonnee is. Mensen met een klein budget hebben veel baat bij grind, omdat het maar weinig kost. Nog een groot voordeel is dat het volledig waterdoorlatend is. Hierdoor ervaar je veel minder problemen door water dat anders op het erf zou blijven staan.

Houd er wel rekening mee dat grind ook nadelen heeft. Zo vergt het meer onderhoud en is het lastig schoon te maken. Daarnaast kun je niet eeuwig met grind doen. Uiteindelijk zal het kale plekken gaan vertonen of zullen er kleurverschillen optreden.