Een goedkoop huis bouwen? Dat klinkt bijna als een droom! Is het echt mogelijk om een prachtige woning met een beperkt budget te bouwen? Eentje die aan al jouw wensen en eisen voldoet, maar je niet direct bankroet maakt? Natuurlijk wel, maar het vraagt wel om enige creativiteit van de lezer! In dit artikel geven we 4 tips om de kostprijs te drukken en zo beter binnen je budget te blijven. Lukt het jou straks ook om jouw dromen waar te maken? 

1.         Kies voor een andere locatie

Voordat een goedkoop huis bouwen mogelijk is, is het eerst belangrijk om de juiste locatie voor de woning te kiezen. Het spreekt natuurlijk voor zich dat een kavel in Amsterdam een stuk duurder zal zijn dan een lapje grond buiten de Randstad. De meeste mensen geven toch de voorkeur om in het centrum te blijven wonen. Simpelweg omdat hun familie dan dichterbij is en ook de werkgelegenheid beter is. Bedenk wel dat deze gebieden ook direct de hoofdprijs vragen voor hun kavels. Je bent immers niet de enige met deze wens, waardoor ze de prijs lekker kunnen opkrikken. Bedenk dus goed wat de voor- en nadelen van iedere locatie zijn en overweeg om eventueel net buiten de stad te gaan wonen. Zo bespaar je al gauw heel wat euro’s!

2.         Efficiënt bouwen


We zien regelmatig dat mensen over een hele mooie woonoppervlakte beschikken, maar deze niet op de juiste manier indelen. Hierdoor is er sprake van veel verliesoppervlakte. Denk hierbij aan delen van het huis die eigenlijk niet voor het wonen worden ingezet, maar wel enorm veel energie kosten. Efficiënt bouwen betekent dan ook niet dat je een kleinere woning bouwt, maar wel dat je zorgvuldig met de beschikbare ruimte omgaat. Hiermee druk je niet alleen de kostprijs, maar ben je straks ook minder geld kwijt aan je energierekening. Een goedkoop huis bouwen is nog nooit zo leuk geweest.

3.         Zelf klussen

Een huis tekenen, zelf bouwen of een andere klus uitvoeren? Jij draait je hand er niet voor om! Wanneer je enorm handig bent, kan het je zeker een fikse besparing opleveren als je bepaalde werkzaamheden zelf uitvoert. Blijf hierbij echter wel realistisch. Een goedkoop huis bouwen doe je natuurlijk nooit alleen. Dat is gewoonweg niet haalbaar. Complexe taken kun je dan ook beter uit handen blijven geven. Niet alleen om zo de verbouwing te versnellen, maar ook omdat je zo zeker bent van de kwaliteit. Kies er echter wel voor om eenvoudige klussen, die wel heel tijdrovend zijn en dus om veel arbeidsuren vragen, zelf te doen. Denk hierbij aan het schilderen van de woning, voorbereidingswerkzaamheden uitvoeren, het in elkaar zetten van de keuken of badkamer, enzovoorts.

4.         Vraag subsidies aan


Vergeet ook vooral niet te controleren of je voor bepaalde subsidies in aanmerking komt. Een goedkoop huis bouwen betekent immers niet dat je niet onder dezelfde regelingen als een nieuwbouwhuis valt. Check daarom online of je in aanmerking komt voor bepaalde subsidies of vraag dit na bij de gemeente of je aannemer. Zo laat je geen onverwachte meevallers liggen.