Het is de tijd om het huis een upgrade te geven gezien de duurzame agenda van ons land. Van plan om een huis te gaan bouwen of renoveren dan is het zeker een verstandige zet om goed na te denken over de manier waarop de woning voorzien gaat worden van een aangenaam klimaat in huis. Immers, de energierekening is een maandelijks terugkerende kostenpost en indien de energievoorziening juist uitgezocht wordt, kan dit vele euro’s schelen. Hierbij enkele weetjes op een rij voor wat betreft het slimmer en duurzamer verwarmen en koelen van de woning. Laat de extra trui, een kleedje, pantoffels en vele andere concessies achterwege en ga voor comfort.

Verwarmen met de warmtepomp

Warmtepompen komen steeds vaker voor in nieuwe woningen maar ook bestaande oudere woningen en vormen een belangrijk onderdeel van de energietransitie waar Nederland in zit. Bij de warmtepomp zijn wel installatie en gebruiksvoorwaarden gebonden aan het verwarmen met dergelijke systemen. De verschillende technieken maken het soms moeilijk om te kiezen welke precies bij de woning past.

Koelen met de warmtepomp

Koelen is soms zelfs mogelijk met een warmtepomp, alleen vraagt dit wel om een aanpassing aan de woning of de reeds geïnstalleerde warmtepomp. Radiatoren zijn bijvoorbeeld niet bepaald geschikt om te koelen. Door het toepassen van bijvoorbeeld lage temperatuur convectoren of vloerverwarming wordt dit wel weer mogelijk. Met een bodem warmtepomp is koelen standaard inbegrepen in de installatie.

Airconditioning

Steeds meer woningen worden voorzien van airconditioning. Dit maakt het wonen comfortabel tijdens de hete zomerdagen en dan met name in de slaapkamer. Er zijn tevens nog andere redenen waarom de airconditioning of mobiele airco populariteit wint. De meeste airconditioning systemen zijn namelijk soortgelijk als een warmtepomp. Naast het koelen van de lucht kan de airco ook verwarmen. Door het proces om te draaien wordt de buitenlucht gekoeld en komt er warme lucht binnen. Het voordeel van de mobiele airco is dat de airco mobiel is en hierdoor op ieder moment naar een andere ruimte in de woning verplaatst kan worden waar gekoeld of verwarmd dient te worden.

Snel verwarmen en koelen

De airco zorgt tevens voor een snelle koeling en verwarming waardoor een ruimte in no-time op de juiste temperatuur zit. Indien er bijvoorbeeld minder vaak of een korte tijd gebruik gemaakt wordt van een kamer zoals een studeerkamer of vergaderruimte voor bijvoorbeeld een webdesign bureau zou dit ideaal zijn. Wordt er dagelijks amper gebruik gemaakt van een vergaderruimte op het werk of je thuiskantoor, dan hoef je geen uren van tevoren het klimaatsysteem aan te zetten om tijdens het moment van het overleg een prettig klimaat te verkrijgen.

Domotica maakt verwarmen en koelen nog eenvoudiger

Dankzij het internet en de komst van de mobiele telefoon zijn er inmiddels handige apps ontwikkeld welke gekoppeld kunnen worden met bijvoorbeeld de airconditioning of het verwarmingssysteem. Het maakt een efficiëntere en effectievere manier van energiebeheer mogelijk voor de woning of het kantoor met als doel slimmer en duurzamer te leven en werken.