Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk. Niet iedereen slaapt even goed ’s nachts. Gelukkig kun je er met een aantal simpele oplossingen voor zorgen dat je toch wat beter gaat slapen. In dit artikel vertellen we je hoe jij zorgt voor een perfecte nachtrust.

Minder kunstlicht

Ons bioritme is zo ingesteld dat we bij de zonsondergang langzaamaan moe worden. Wanneer we ’s avonds nog heel lang naar beeldschermen met veel kunstlicht staren, is het voor ons bioritme lastiger om in slaap te vallen. Daarom is het het beste om een uur voordat je gaat slapen niet meer naar een telefoon, tv of tablet te kijken. Wat je wel kunt doen in dat laatste uur is bijvoorbeeld nog een wandeling maken voor het slapen gaan, een kortdurend bordspel of het lezen van een boek.

Ontspanningsoefening

Lig je ’s avonds in bed vaak te woelen en te piekeren? Het is niet voor niets dat ons vroeger verteld werd om schaapjes te tellen voor het slapen gaan. Je zet daarmee je gedachten uit en telt alleen nog maar schapen. Daarmee willen we je niet vertellen dat je schapen moet gaan tellen. Overweeg eens om te mediteren. Ga in een fijne houding liggen en leg je handen op je buik. Haal rustig adem en let daarbij constant op het in- en uitademen. Door daaraan te denken, verplaats je je gedachten naar je ademhaling, waardoor je minder ligt te piekeren.

De juiste temperatuur en frisse lucht

Rillend onder je dekbed liggen of zwetend van de warmte wakker worden: daar zit je natuurlijk niet op te wachten. De juiste slaapkamertemperatuur is zo’n 18 graden. Met een open raam haal je frisse lucht binnen en tijdens de warme dagen ook een verkoelend windje. Maar ’s winters is dit wat lastiger. Gelukkig kun je dan kiezen voor een warm dekbed, een fijne sprei of een lekker dekentje. Zorg er voor dat je overdag de slaapkamer ventileert door je raam op een kiertje te zetten. Dan blijf je frisse lucht behouden op de slaapkamer.

Donkere slaapkamer

We vertelden al eerder dat ons bioritme reageert op donker en licht. Zorg door middel van raambekleding voor een extra donkere kamer. Blijft het lastig om het licht uit je slaapkamer te weren? Ga dan een slaapmasker kopen. Hiermee zorg je voor een betere nachtrust, heb je geen licht meer en veel slaapmaskers helpen ook tegen hoofdpijn en migraine. Op wooninformatie.nl lees je meer informatie over slaapmaskers.

Draag parfum of gebruik bedparfum

Een heerlijk geurtje dragen we vooral wanneer we de deur uitgaan. Maar je kunt ook ’s nachts genieten van een fijne geur. Hiermee verbeter je je humeur, verminder je stress en laat je je spieren ontspannen. Vanillegeuren zorgen ervoor dat je rustig slaapt. Ook magnolia, jasmijn of ylang-ylang zijn goede geuren voor in de slaapkamer.

Wanneer je echt moeite hebt met in slaap vallen, kun je ook geurtjes gebruiken met salie, Romeinse kamille en bergamot. Romeinse kamille is rustgevend en kalmerend. Salie vermindert rusteloosheid en bergamot verlaagd de hartslag en bloeddruk.