Niet de walk-in-fridge zoals die van de bekende reclame, maar een ‘walk-in shower’: het is dé trend die steeds meer aan populariteit wint in de Nederlandse huishoudens. Niet alleen omdat het erg fijn is in gebruik (o.a. hygiënisch en onderhoudsvriendelijk), maar ook omdat het er gewoon enorm luxe uitziet – mits het plaatje klopt natuurlijk. Wil jij de inloopdouche van je dromen bouwen? Lees dan zeker de tips in dit artikel. 

De voordelen op een rij

Maar nu eerst: waarom een inloopdouche? Er zitten verschillende voordelen aan een inloopdouche. Zo laten inloopdouches meer licht door dan traditionele doucheruimtes, waardoor de ruimte in zijn geheel lichter en groter oogt. Daarnaast vormt de inloopdouche vaak één geheel met de badkamer. Daarnaast zijn inloopdouches ook erg prettig voor oudere mensen. De lage of verdwenen instap voorkomt valpartijen en een inloopdouche is vaak ruimer wat prettig is voor hulpbehoevende mensen. En de koude rillingen als je de douchecabine uitstapt, die zijn verleden tijd. 

Start bij de douchebak, plaat of tegels

Laten we starten bij de ondergrond van de doucheruimte. Daarin kun je kiezen tussen een douchebak, plaat of tegels. Dit is vaak een kwestie van smaak. Toch kiezen veel mensen ervoor om de tegels van de badkamer te laten doorlopen in de inloopdouche. Dit zorgt namelijk voor een ruimtelijk effect. Let er wel op dat de vloer afloopt, zodat het water zich gemakkelijk naar de douchegoot kan begeven. En let erop dat de vloer stroef of geheel antislip is, zeker als je kiest voor een douchebak of plaat van gladder materiaal zoals acryl. Kies dan bij voorkeur voor composiet. 

De douchewand

Inloopdouches hebben niet per se een douchewand nodig. Toch vinden veel mensen het prettig omdat het warmer is en meer geborgenheid biedt. Ons advies: ga voor glas. Dit doet de doucheruimte en gehele badkamer een stuk groter ogen. Kies bij voorkeur voor glas met een anti kalklaag zodat schoonmaken een eitje is. Wil je wel wat privacy? Dan zijn er verschillende douchewanden met gezandstraald glas of een gedeeltelijke band die de intieme zones bedekt. 

Nisje

Wil je een strakke inloopdouche met niet al te veel poespas? Laat dan een nisje in de muur bouwen. Hier kunt u wat douchespullen in kwijt, zodat u deze niet op de grond hoeft te plaatsen op in een speciale hanger aan de muur/de douchewand. Dat oogt een stuk rustiger (en chiquer)! En omdat het in de muur zit, verkleint het de ruimte niet. 

Verlichting

Uiteraard wil je ook wat kunnen zien onder de douche. Kies daarom voor de juiste verlichting; in dit geval waterproof LED of 12V verlichting die geschikt is voor een vochtige ruimte. Heb je een volledige glazen wand zonder spiegelafwerking? Let er dan wel op dat er wat meer te zien is van buiten de inloopdouche. 

Kranen

En last but not least: de kranen. Met een luxe doucheset maak je jouw doucheruimte helemaal af. Veel mensen spelen op safe en kiezen voor rvs of chroom in de badkamer. Maar wil je echt een statement van je inloopdouche maken, dan is een gekleurde kraan een goed idee. Er zijn tal van mogelijkheden wat betreft gekleurde kranen. Denk aan zwarte, rosé- gouden en gouden kranen. Naast kleur heb je ook nog een ruime keuze in design. Ga je voor kranen met een vierkante of ronde afwerking, een mengkraan of een kruisknoppen set, of voor een grote regendouche in plaats van een traditionele douchekop. Kortom, je kunt eindeloos variëren in de doucheruimte. De keuze is geheel aan jou! 

Succes met het realiseren van de inloopdouche van jouw dromen.