Vroeger werd een huis helemaal opgebouwd op de plek waar het huis komt te staan. Alle materialen werden op de bouwplaats aangevoerd en daar verwerkt. De wanden en muren worden daar dan blok voor blok of steen voor steen opgebouwd. Het duurt dan best een tijd voordat het huis helemaal klaar is.

Bij een prefab woning worden onderdelen van de woning op een andere plek voorbereid. Prefab betekent prefabricage. Onderdelen van een woning worden dan in een fabriek gemaakt en als één geheel aangevoerd op de bouwplaats. Door het al kant en klaar hebben van grotere delen van de woning wordt de bouwtijd op de bouwplaats korter. Onderdelen van een woning die vaak in prefab worden geproduceerd zijn vloeren, muren, wanden en delen van de dakconstructie.

Op de bouwplaats worden deze alleen nog in elkaar gezet. Prefab woningen kunnen zowel woningen zijn die uitgevoerd zijn in houtskeletbouw als in beton. Een prefab woning is lang niet altijd een eenvoudig rijtjeshuis. Ook vrijstaande woningen worden in prefab gebouwd.

Voordelen van prefab

We zagen al dat door prefab de bouwtijd op de bouwplaats korter wordt. Dat heeft als voordeel dat je minder afhankelijk bent van de invloed van het weer tijdens de bouw.

Een ander voordeel zit in de prijs. Door elementen van de woning in een fabriek te maken kunnen deze in serie worden geproduceerd. In serie produceren is goedkoper dan wanneer je telkens per stuk produceert.

Onderdelen van het productieproces kunnen in een fabriek beter worden geautomatiseerd. Bovendien zijn de (arbeids-)omstandigheden in een fabriek vaak gunstiger dan op de bouwplaats.

Daardoor heb je in de fabriek ook minder faalkosten doordat iets kapot gaat of niet volgens de goede kwaliteit is geproduceerd. Prefab komt dus ook ten goede aan de kwaliteit.

Nadelen van prefab

Het is niet zo dat er alleen maar voordelen zitten aan prefab bouwen. Doordat grote elementen op de bouwplaats worden aangevoerd moet meer gebruik worden gemaakt van een kraan.

Dat kost ook geld en vergt extra planning tijdens de bouw. Grote elementen kunnen op de bouwplaats niet eenvoudig meer worden aangepast. Er moet dan ook meer tijd en geld in de voorbereiding worden gestoken dan wanneer traditioneel wordt gebouwd.

Prefab wordt minder snel toegepast bij woningen die helemaal op maat zijn gemaakt of waar op de bouwplaats tijdens de bouw nog aanpassingen mogelijk moeten zijn.