Als je ooit in Spanje bent geweest, heb je waarschijnlijk de prachtige, kleurrijke tegels opgemerkt die bekend staan als Azulejos. Deze keramische tegels zijn al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van de Spaanse architectuur en zijn in de loop der jaren uitgegroeid tot een populaire keuze voor huiseigenaren over de hele wereld.

Azulejos worden met de hand gemaakt van verschillende soorten klei en pigmenten, die worden gemengd en gevormd voordat ze worden gebakken op hoge temperaturen. Het resulterende product is een prachtige tegel met een glanzend oppervlak en een heldere, levendige kleur.

Er zijn vele verschillende soorten Azulejos, variërend van eenvoudige, monochrome ontwerpen tot complexe mozaïeken. Veel van deze tegels hebben geometrische patronen, bloemmotieven en andere decoratieve elementen die kenmerkend zijn voor de Spaanse stijl. Sommige ontwerpen zijn zelfs voorzien van afbeeldingen van historische gebeurtenissen en religieuze iconen.

Met Azulejos bedoelen we meestal wandtegels en met Baldosa’s worden vloertegels bedoeld.

Het maken van Azulejos is een ambachtelijke kunstvorm die nog steeds wordt beoefend door kleine ateliers en fabrikanten met een passie voor het vak. Deze fabrikanten houden zich aan traditionele productiemethoden en gebruiken alleen de beste grondstoffen om hun tegels te maken. Dit betekent dat elke tegel uniek is en dat geen twee hetzelfde zijn. De bisques, dit is de klei onderkant van de tegel, wordt tegenwoordig vaak in massaproductie gemaakt waarna alleen de toplaag handmatig (of machinaal) wordt afgewerkt met een gekleurde vernislaag.

Een belangrijk onderdeel van de productie van Azulejos is het gebruik van kleur. De kleuren van de tegels worden verkregen door pigmenten toe te voegen aan de klei voordat deze wordt gebakken. Sommige fabrikanten gebruiken nog steeds natuurlijke pigmenten die zijn verkregen uit mineralen en planten, terwijl anderen synthetische pigmenten gebruiken. In beide gevallen is het resultaat een tegel met een levendige, langdurige kleur.

Spaanse tegels zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar hebben ook praktische toepassingen. Ze worden vaak gebruikt als decoratief element in badkamers en keukens, waar hun duurzaamheid en waterbestendigheid van pas komen. Ze kunnen ook worden gebruikt als decoratieve panelen op muren en als bekleding voor meubels en vloeren.

In conclusie zijn Azulejos een belangrijk onderdeel van de Spaanse cultuur en architectuur, en een populaire keuze voor huiseigenaren over de hele wereld. Het ambachtelijke proces van het maken van deze tegels is een kunstvorm op zich en resulteert in prachtige, kleurrijke tegels die een leven lang meegaan. Of je nu op zoek bent naar een eenvoudig ontwerp of een complex mozaïek, er is een Azulejo-tegel die perfect past bij jouw smaak en stijl.