Een renovatie kan een spannende en uitdagende tijd zijn. Of het nu gaat om een badkamer, keuken of complete woning, het is belangrijk om goed voorbereid te zijn en op de hoogte te zijn van alle mogelijkheden en valkuilen. In dit artikel worden een aantal belangrijke zaken besproken waar je op moet letten wanneer je een renovatie plant.

Tijdelijke opslag

Een van de belangrijkste zaken waar je op moet letten bij een renovatie is tijdelijke opslag. Bij een grote renovatie is het vaak nodig om meubels, apparatuur en andere spullen tijdelijk elders onder te brengen. Dit kan bijvoorbeeld in de garage of op zolder, maar het kan ook zijn dat deze ruimtes volledig gebruikt worden tijdens de renovatie.

Daarom kan het verstandig zijn om tijdelijke opslag te huren, dit kan zowel een opslagbox zijn als een tijdelijke opslagtent, afhankelijk van de hoeveelheid materialen. Hierdoor heb je de mogelijkheid om je spullen veilig en droog op te slaan terwijl de renovatie plaatsvindt. Zo voorkom je dat je spullen beschadigd raken of in de weg staan tijdens de werkzaamheden.

Budget

Een renovatie kan flink in de kosten lopen. Daarom is het belangrijk om vooraf een budget vast te stellen. Maak een overzicht van de kosten die je verwacht te maken en houd hierbij ook rekening met onvoorziene kosten. Het is verstandig om een marge van ongeveer 10% van het totale budget aan te houden voor onvoorziene kosten. Vraag ook offertes op bij verschillende aannemers en vergelijk deze goed met elkaar. Zo kun je de beste prijs-kwaliteitverhouding vinden en voorkom je dat je te veel betaalt.

Planning

Een goede planning is essentieel bij een renovatie. Het is belangrijk om vooraf een duidelijke planning te maken en deze ook met de aannemer te bespreken. Zo weet je wat je kunt verwachten en kun je hier ook rekening mee houden in je dagelijkse leven. Houd er rekening mee dat een renovatie vaak langer duurt dan verwacht. Zorg daarom voor voldoende tijd en plan ook eventuele vakanties of andere activiteiten in wanneer de renovatie plaatsvindt. Zo voorkom je dat je in de stress raakt of dat de werkzaamheden stil komen te liggen.

Keuzes maken

Een renovatie biedt vaak de mogelijkheid om keuzes te maken op het gebied van materialen, kleuren en indeling. Het is belangrijk om hier goed over na te denken en eventueel advies in te winnen bij een interieurontwerper.

Maak ook keuzes die passen bij je budget en levensstijl. Het heeft bijvoorbeeld weinig zin om te kiezen voor een luxe keuken als je zelden kookt. Kies daarnaast voor materialen die passen bij je gezinssituatie en die makkelijk in onderhoud zijn.