Ben je van plan zelf een woning te (laten) bouwen…? Of wil je jouw bestaande woning verduurzamen…? Duur nu de juiste maatregelen te nemen, creëer je eenvoudig een groenere woning. Het mes snijdt aan twee kanten, want je bent minder geld kwijt aan energiekosten en de waarde van je woning stijgt. Een goed advies is om op de eerste plaats de website van je eigen gemeente te bekijken. Daar staan vaak praktische adviezen op het gebied van duurzaam bouwen. Ook kun je er informatie vinden over eventuele subsidies.

Warmtepomp

Warmtepompen zijn er in diverse soorten en maten. De werking ervan verschilt onderling, het is dus zaak om je goed te laten informeren over de meest geschikte toepassing. Mensen vragen zich soms af of een waterpomp wel echt voordeliger is. Het apparaat gebruikt immers ook elektriciteit om te kunnen werken…? Inderdaad is dat het geval, maar dat verbruik is veel minder dan bij een traditionele installatie. Voor de aanschaf van een warmtepomp kun je soms aanspraak maken op een subsidie, die een deel van de kosten trekt. Voor het overige deel kun je de warmtepomp financieren met behulp van een lening. Het voordeel van deze constructie is dat je het apparaat direct kunt gaan aanschaffen, waardoor je dus ook direct groener woont.

Isolatie

Misschien nog wel belangrijker dan de aanschaf van een warmtepomp is goede isolatie van je woning. Denk hierbij aan zaken als isolatieglas, spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie. Vergeet ook de kruipruimte niet, want dat is een plek die vaak over het hoofd wordt gezien. Veel warmte gaat onnodig via de kruipruimte verloren als die niet voldoende geïsoleerd is. Al met al kun je door woningisolatie heel wat geld besparen. Immers, warmte die niet weglekt, hoef je niet opnieuw te produceren. Minder stoken is goed voor het milieu en voor de portemonnee.

Zonnepalen

Nog geen zonnepanelen op het dak? Bekijk dan de mogelijkheden om dit op korte termijn te realiseren. Wellicht stap je binnen enkele jaren over op een elektrische auto. Die zul je dan steeds moeten opladen en dat doe je het beste met je eigen laadpaal. Die laadpalen kun je heel goed koppelen aan je zonnepanelen, zodat je in feite nooit meer brandstofkosten hebt. Maar ook wanneer je geen autorijder bent, zijn zonnepanelen een goed idee. Hierdoor gaat de elektriciteitsrekening flink omlaag. Je verdient de aanschafkosten van de panelen dus op termijn terug.