Elk jaar bezwijken gemiddeld twee mensen na een val van een rolsteiger. Daarnaast spreekt men nog over tientallen ongevallen met blijvend letsel in 2020. Je kunt nooit veilig genoeg te werk gaan, dus uiterste zorgvuldigheid is op zijn plek. Vaklieden vallen van rolsteigers door ontbrekende elementen of verkeerde training voorafgaand aan de werkzaamheden.
Na de opbouw van een steiger moeten meerdere veiligheidsmaatregelen strikt worden gevolgd. Keuringen en inspecties zijn daarom verplicht om valgevaar op te sporen en weg te nemen.
Tip 1: Altijd onder toezicht installeren en demonteren
Een rolsteiger inzetten voor tijdelijk werken op hoogte is een efficiënte manier om vlot te werk te gaan en flexibel te zijn in de positie van de steiger. Maar het opbouwen en afbouwen van een rolsteiger gaat niet zonder gevaar. Want naast valgevaar, ontstaan ook veel ongevallen als gevolg van een foutieve opbouw of afbouw van de steiger.
Zorg ervoor dat de steiger wordt voorzien van stabilisatoren en voorkom schuine of hellende oppervlakken, een vlakke ondergrond is noodzakelijk om de steiger te kunnen stabiliseren. Steigers kunnen worden verankerd om het kantelen te voorkomen.
Bereid je goed voor met een inspectie en keuring van het materiaal en een RI&E, risico- inventarisatie en -evaluatie.
Tip 2: Zorg voor volledige rolsteigers
Randen en leuningen zijn essentieel om veilig te werken. Het wil nog eens voorkomen dat een leuning ontbreekt of niet goed aan is gesloten. Zorg ervoor dat leuningen, kantplanken en bevestigingen met regelmaat worden gecontroleerd. Gebruik geen beschadigde materialen bij het opbouwen van de steiger.
Werknemers kunnen getraind worden om rolsteigers op te bouwen en worden voorzien van inzicht voor, tijdens en na het werken met een rolsteiger. Een goed voorbeeld doet volgen, dus investeringen in trainingen en cursussen voor het werken met steigers zijn geen must, maar zeer goed aan te raden.
Tip 3: Veilig betreden en verlaten van de steiger
Ladders en trapopgangen zijn ook voor echte vaklieden. Een veilige toegang is van essentieel belang bij het werken met een rolsteiger. Door een toegankelijke weg in de steiger, wordt voorkomen dat men aan de buitenkant de steiger gaat betreden of via deze weg omhoog klimt.
Steigers hebben ook hun draagcapaciteit die niet moeten worden overschreden. Het maximale toegestane gewicht kan het beste worden aangehouden om veiligheid te waarborgen. Neem daarom instructies goed tot je, voordat je begint aan de installatie van de rolsteiger(s).
Tip 4: Weeg de weersomstandigheden af
Krachtige wind kan de werkomgeving gevaarlijk maken. Niet alleen de steiger is hier een overweging, maar ook het vervoeren van materialen via de steiger. Veel ongevallen zijn het gevolg van het vallen van materiaal of verwondingen door onmacht.
Regenachtige weersomstandigheden of vorst kunnen zorgen voor gladde oppervlakken, zowel op de steiger als op daken.
Tip 5: Controleer met regelmaat voor gebruik
Steigers voor korte duur, maar zeker ook wanneer deze voor langere duur op dezelfde plek worden gebruikt, moeten regelmatig worden gecontroleerd. Na elk incident moet de steiger in elk geval opnieuw worden geïnspecteerd en gekeurd. Daarnaast kun je zelf voor het betreden van de steiger letten op de stabiliteit van de steiger, de staanders ter ondersteuning, corrosie of roest, en de bevestiging van leuningen en kantplanken.
Tip 6: Voorkom hindernissen tijdens werkzaamheden
Gereedschap en materialen zijn er tijdens werkzaamheden in overvloed. Je stopt ze uiteraard niet weg in lades en kasten, maar om veilig en vrij te kunnen bewegen op een steiger is het van belang de werkplek opgeruimd te hebben waar mogelijk.
Zorg ervoor dat materialen en gereedschap niet op plekken liggen waar ze snel van de steiger kunnen vallen of de doorgang blokkeren wanneer je beweegt in de rolsteiger.
Tip 7: De rolsteiger gereed, dan mag dit niet ontbreken
Gebruik geschikte persoonlijke beveiligingsmiddelen, oftewel PBM. Een geschikt harnas, touwen en lijnen en de juiste haken of connectoren zorgen ervoor dat je gezekerd te werk kan gaan. Mocht je door wat voor een reden dan ook, vallen van de rolsteiger, dan zal de valbeveiliging die je persoonlijk draagt de val opvangen. Ook PBM-artikelen moeten worden geïnspecteerd en gekeurd na een valincident. Dus zorg ervoor dat je voldoet aan de richtlijnen bij het aanschaffen en gebruiken van PBM artikelen.
Voordelige en efficiënte tot zeer geavanceerde valbeveiliging voor allerlei werksituaties worden bij veel bedrijven aangeboden tegen scherpe prijzen, zoals bij RSN Safety.